Krátké vlákno k tomu, co se děje v Texasu a proč. Za případné sdílení díky!

Podle posledních zpráv jsou skoro 3 miliony domácností a firem bez elektřiny a topí čím můžou, spí v autech, některá města doporučují převařit vodu před spotřebou. Sněží a mrzne v celém státě.
Protože nejsou Texasané na tak zimní počasí zvyklí a navíc se u drtivé výstavby většiny budov ve státě používá sádrokarton (Texas má velké zásoby sádrovce), začali místní ve velkém topit. A přetížili tak elektrickou síť státu a ta zkolabovala.
Texas má vlastní rozvodnou síť, a to už od začátku 20. století. Dlouhodobě se tak vyhýbá regulacím federální vlády, je soběstačný a v létě produkuje obrovské množství elektrické energie, které ale nevyváží. Navíc drží nízké ceny elektřiny. Ale nemá altern. zdroje při kolapsu.
Navíc mráz odstavil plynárny i uhelné (zamrzla jim voda), větrné a jaderné elektrárny. Největší ropná rafinérie v USA v Port Arthuru a jejích 2.5 milionů barelů ropy denně stojí. Centrum frakování v USA, Permiánská pánev, zažívá mrazy, takže těžba je omezená.
Dlouhodobě vládnoucí Republikáni z kolapsu rozvodné sítě viní větrné elektrárny (vyrábí 23% elektřiny ve státě), jejichž turbíny zamrzly. Ale tlak na nízké ceny elektřiny odrazuje provozovatele turbín, aby je ochránily proti mrazům, žádný zákon jim to nepřikazuje.
Plynárny a uhelné elektrárny dohromady produkují 58% veškeré energie v Texasu, jaderné 11%. A do jejich ochrany - především zahřívání vody v době mrazů - nikdo z důvodů udržování nízkých cen a stabilně teplého počasí neinvestuje. A tak ceny elektřiny v Texasu raketově rostou.
Stát teď totiž musí provádět tzv. rolling blackouts, aby zabránil celkovému kolapsu sítě, a tak oblasti mají energii jen pár hodin denně nebo vůbec. A když elektřinu mají, musí za ni platit extra. Například v Houstonu stoupla kWh z 22 dolarů na 9 tisíc toto pondělí a úterý.
Profesor Edward Hirsch z Rice University v Houstonu tvrdí, že nedostatek investic do rozvodné sítě, masivní deregulace trhu, izolace Texasu z národních rozvodných sítí a nedostatek záložních zdrojů mu připomíná poslední roky před pádem Sovětského svazu nebo situaci ve Venezuele.
You can follow @JanBenesAggie.
Tip: mention @twtextapp on a Twitter thread with the keyword “unroll” to get a link to it.

Latest Threads Unrolled:

By continuing to use the site, you are consenting to the use of cookies as explained in our Cookie Policy to improve your experience.