Texas'ta an itibariyle inanılmaz bir iklim ve enerji krizi yaşanıyor. Ben hayatımda böyle bir şey görmedim.

5+ milyon kişiye elektrik verilemiyor, internet gelip gidiyor, birçok yerde su boruları donmuş ve kullanılamaz halde, doğal gaz hatları bile bozuluyor.
Texas sıcağa alışık eyalet, aşırı düşük hava sıcaklıklarına hazırlıklı değil.

Dolayısıyla her şey, eyalet genelinde bir kış fırtınası yaşanması ile başladı.

Sıcaklıklar -20 derecelere, hatta yer yer ötesine kadar düştü ve buna bağlı olarak hem birçok şehirde su boruları dondu.
Bazı yerlerde bu derecede düşük sıcaklıklar en son 1989 yılında görülmüş, bazı yerlerde 1899 yılında...

Yani 100 yıllık bir zaman diliminde ilk defa bu kadar ekstrem bir hava olayı yaşanıyor.

Eyalet tarihinde ilk defa kış fırtınası uyarısı verildi.
İnsanlar da bu tür bir soğuğa hazırlıklı olmadıkları için (o kadar kalın kıyafetleri bile yok!), bu aşırı soğuklarda ısınmak için elektrik kullanımını tarihte görülmemiş düzeylere çıkardılar.

Bu, elektrik ağına emsalsiz bir yük bindirdi.
Türkiye büyüklüğünde ve 30 milyon nüfuslu Texas, bu elektrik talebini karşılayamadı ve elektrikler kesilmeye başladı.

Bir yandan da aşırı soğuklar, ülkedeki rüzgar türbinlerinin önemli bir bölümünü dondurdu. Bu, elektrik üretimini müthiş azalttı. https://www.cnn.com/2021/02/15/us/power-outages-texas-monday/index.html
Ama yapacak bir şey yoktu, tüm elektrik ağının çökmesinden iyi olduğu düşünüldü.

Kısa sürede bu da patladı, çünkü kontrollü kesintiler ağa binen yükü durduramadı.

Bu nedenle elektriği halihazırda kesilen yerlerde kalıcı kesintiler ilan edildi.

Günlerce sürebilecek kesintiler!
Eyalet tarihindeki en soğuk gecelerden birkaçı yaşanırken elektriğinizin ve suyunuzun olmadığını hayal edin.

Nasıl ısınacaksınız?

Nasıl yemek yiyeceksiniz?

Nasıl su içeceksiniz?

Şehir merkezlerinde barınaklar kurulmaya başlandı.

COVID-19 salgınının ortasında!
Salgın demişken... Bu ekstrem olaylar aşı programını alt üst etti. 2. doz randevuları iptal edildi. Bu nedenle 21 günlük doz aralığı ihlal edilmek zorunda kalacak. Bunun aşı etkinliğine ve salgına nasıl etki edeceği bilinmiyor.
Tabii elektrik kesintileri ve aşırı soğuklar, iletişim ağına da hasar veriyor. İnternet firmaları hizmet sunamamaya başladı, herkes telefonlara yüklenince mobil ağ inanılmaz yavaşladı. İnsanlar birbirinden haber de alamıyor doğru düzgün.
Tam bir apokaliptik hava var burada. Dün şehre gitmek zorunda kaldım, trafik lambaları çalışmıyor, insanlar yemek ve petrol için devasa sıralar oluşturmuşlar, bazı benzin pompaları donduğu için çalışmıyor.

Aşırı soğuklar doğal gaz hatlarını bile arızaya zorluyor.
Zincirleme felaket yani ve üstelik bu, arka arkaya gelecek 2 kış fırtınasından birincisi. Yani daha toparlanamadan tekrar darbe yiyecek eyalet.

Neler olacak bilmiyorum, bekleyip göreceğiz.

Şimdilik propan ile ısınmak mümkün ama elektrik, internet, su büyük problem.
Akla hemen iklim değişikliği geliyor. Tekil doğa olaylarını iklim değişikliğine bağlamak zor; ancak küresel ısınma nedeniyle atmosferik enerjinin artması dolayısıyla ekstrem hava olaylarının arttığı biliniyor. Sıcaklar daha sıcak, soğuklar daha soğuk oluyor.
Ama sıcak yöndeki ekstrem olayların sıklığı, soğuk yöndeki ekstrem olayların sıklığından daha yüksek oluyor. Bu da ortalamada sıcaklığın artmasına neden oluyor.

Yani aşırı sıcaklar, bu soğuk olaylardan daha da sık yaşanıyor.
Mesela ABD şu anda tarihinin en soğuk hava olaylarından birini yaşıyor ama Dünya'nın geri kalanının önemli bölümünün sıcaklığı, mevsim normallerinin üzerinde.

Yani Dünya üzerinde tek bir lokasyona ve o yerdeki tek bir doğa olayına bakıp iklimi anlamak mümkün değil.
Dünya'nın geneline ve hava olaylarının ortalamasına bakmak gerekiyor.

Ama her ne sebeple olursa olsun, özellikle düşük sosyoekonomik güce sahip kişilerin bu olaydan orantısız etkileneceği aşikar. Şimdiden milyarlarca dolarlık tarım kaybı ve çok sayıda hastalık/ölüm öngörülüyor.
İnsanların evleri 4-5 dereceye düşünce, ısınmak için gaz ile çalışan fırın gibi aletleri açıyorlar. Aksi takdirde donacaklar. Ama bu fırınların ateşi söndüğünde, odaları propan ile doldurabiliyor. Veya düzgün olmayan sobalar, karbonmonoksit ile... Bunlar ölümlere sebep olabilir.
Şu anda acil durum ilan edildi ve federal hükümet de yardım etmeye çalışıyor. Duyduğum kadarıyla Texas'ın elektrik ağı komşu eyaletlerden bağımsız olduğu için böyle bir yardım da gelemiyor.

Bakalım, nereye gideceğini bekleyip göreceğiz.
Not: Tabii elektrik kesintilerinin ve iletişim ağındaki aksamaların hastaneleri, itfaiyeleri ve diğer birincil sağlık/güvenlik sistemlerini nasıl etkileyeceğini de eklemek gerek. Kesintilerin çoğu hastanelere elektrik sağlamayı sürdürmeyi hedefliyor.
Okullar süresiz olarak iptal edildi bizim burada. Büyük şehirlerdeki hava alanlarının faaliyeti durduruldu.

Sokaklardaki buz ve kar düzgün temizlenemiyor çünkü eyalet bu kadar geniş çaplı bir donmaya hazırlıklı değil. Akıl alır gibi değil...
You can follow @cagrimbakirci.
Tip: mention @twtextapp on a Twitter thread with the keyword “unroll” to get a link to it.

Latest Threads Unrolled:

By continuing to use the site, you are consenting to the use of cookies as explained in our Cookie Policy to improve your experience.