Analiza vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu (thread)👇
1⃣ Možda početi od zanimljivog podatka da je u odnosu na 2019.biračko telo "smanjeno" sa 1,961,213 na 1,794,862 registrovanih birača(-166,351).Ovaj podatak iznenađuje imajući u vidu prirodni priraštaj na Kosovu i činjenicu da je po popisu iz 2011. 55.7% stanovništva mlađe od 30.g
2⃣ I pored brisanja, birački spisak i dalje prikazuje mnogo više glasača nego što ih realno ima. Birački spisak ima više glasača nego što ima stanovnika na🇽🇰. I pored mnogobrojne dijaspore razlika ne može biti toliko velika.
3⃣ Loš birački spisak objašnjava malu izlaznost, 47% (844,264 glasova), što je više nego 2019. godine kad je izlaznost bila 44.6% (826,916). Ovo pokazuje da bi birački spisak trebalo smanjiti za još najmanje 150-200,000 glasača, čime bi se dobila realna slika biračkog tela na 🇽🇰
4⃣ Pobedu na jučerašnjim izborima je odneo Pokret samoopredeljenje (PS), i tu nema nikakve dvojbe. U apsolutnim brojkama oni su povećali broj glasova sa 221k (2019) na 376k (and still counting), ili u procentima, sa 26.3% (2019) na 47.9%.
4⃣ Ovoj pobedi je doprinelo više faktora, od prepoznatljivog etno-nacionalizma i populizma Kurtija u kojem spas vidi jedan deo kosovskog društva, preko velike korupcije političkih elita i društvenog raslojavanja, do ogromne nezaposlenosti i loših rezultata u borbi protiv COVID19.
5⃣ Pobedi je svakako doprineo i razlaz Vjose Osmani(VO) sa Demokratskim savezom Kosova (DSK) i priključivanje PS-u i Kurtiju. VO je na izborima 2019. osvojila nesrazmerno više glasova od svih ostalih kandidata DSK, tako da je njen odlazak naneo ogromnu štetu toj partiji.
6⃣PS je najviše glasova dobio u urbanim centrima centralnog i istočnog🇽🇰: PR, UŠ,Gnj,Pod,Mitro i Vč. Podrška PS je manja na zapadnom🇽🇰(Metohiji). U Drenici i dalje suvereno vlada Demoktatska parija Kosova(DPK), a Haradinaj(AAK) u Juniku i Dečanima. DSK je izgubio bazu u Pć i Istk
7⃣DPK je relativno dobro prošla na izborima, imajući u vidu da su njena dva ključna lidera (Tači i Veselji) poslati u Hag. Oni su osvojili 17.4% (136,681), što je svakako manje od 21.2% (178,637) iz 2019, ali u datim okolnostima Hodžaj može biti zadovoljan ovim rezultatom.
8⃣ Haradinaj (AAK) je koncipirao kampanju da bi se nametnuo Kurtiju kao kandidat za predsednika 🇽🇰. On sa svojih 7.4% (58,279) svakako drži tiket u rukama ali je pitanje koliko je Kurti zainteresovan za tu trgovinu. AAK je takođe zabeležio pad u odnosu na 2019 (11.5%, 96,872)
9⃣DSK je definitivno najveći gubitnik ovih izbora, sa 24.5% u 2019. (206,516 glasova) pali su na 13.1% (102,961). Da poraz bude još teži, ovo se desilo za vreme premijera Hotija koji upravo dolazi iz DSK. Glasači su jasno stavili do znanja Hotiju i DSK šta misle o radu te Vlade.
🔟 Srpska lista (SL) je ponovo pokazala sposobnost da mobiliše svoje biračko telo, što se reflektovalo u visokoj stopi izlaznosti na severu i u procentima glasova. Sa druge strane, SL je dobila 10k glasova manje nego 2019.g.,što se delom može objasniti ažuriranjem biračkog spiska
1⃣1⃣ Od ostalih interesantnih detalja može se zapaziti da je Andrijana Hodžić napravila dobar rezultat i ušla u Skupštinu. Za ovaj uspeh donekle je zaslužna i SL, a uz podršku Andrijane (ako je bude) i poslanika iz redova Goranaca i Roma značaj SL u budućim pregovorima biće veći
1⃣2⃣ Još jedna interesantna činjenica, NISMA je konačno ispala iz Skupštine, jer sa osvojenih 2.6% (20,339) glasova ne može preći cenzus. Ovog puta ne pomaže "antraks" iz Srbije i slične mahinacije kojima je ova partija na silu ugurana u Skupštinu 🇽🇰
1⃣3⃣ Iako je rano pričati o daljim koracima, par stvari su jasne.
- PS može formirati Vladu sa poslanicima manjina bez SL;
- SL mora dobiti 1 ili 2 ministarska mesta bez obzira da li podržava rad Vlade ili ne;
- PS mora napraviti "dogovor" oko izbora predsednika 🇽🇰
1⃣4⃣ Dogovor oko predsednika 🇽🇰 je moguć u sledećim kombinacijama:
- PS i DSK + manjine - SL gde je VO predsednica🇽🇰a DSK ulazi u Vladu;
- PS i SL + manjine gde je VO predsednica🇽🇰 a SL ulazi u Vladu;
- PS i AAK + manjine - SL gde je Ramuš predsedik🇽🇰 a VO predsednica Skupštine🇽🇰
1⃣5⃣ Ne treba zaboraviti da će se sve prethodne kombinacije dogovorati sa predstavnicima Kvinte. Konačni ishod tih dogovora će u značajnoj meri odrediti političku budućnost na🇽🇰 i pravac u kojem će se odvijati dijalog između Beograda i Prištine u narednim godinama.
1⃣6⃣ A moguće je da sve kombinacije propadnu i da se na leto ide u još jedan krug izbora. U svakom slučaju biće zanimljivo ispratiti ovu rašomonijadu u narednim mesecima.
.
Toliko od mene.
You can follow @DragisaMijacic.
Tip: mention @twtextapp on a Twitter thread with the keyword “unroll” to get a link to it.

Latest Threads Unrolled:

By continuing to use the site, you are consenting to the use of cookies as explained in our Cookie Policy to improve your experience.