När FHM nu säger att det inte är troligt att vi får en samhällsspridning av det muterade brittiska viruset, trots att man har hittat minst ett fall som inte har någon koppling till utlandsresa, så kommer jag att tänka på myndighetens märkliga riskbedömningar från i våras. TRÅD
Drygt två veckor senare, den 10 mars, justerades risken för allmän spridning till ”mycket hög”. Samtidigt som man gick ut med en förhöjd riskbedömning betonade man att det ännu _inte_ fanns en allmän spridning i samhället.
Dagen efter den nya riskbedömningen, den 11 mars, konstaterades Sveriges första dödsfall i covid-19 i Stockholm.

Med ett IFR på ~0,6 vet vi att med bara ett dödsfall har vi sannolikt 100-200 smittade 10-14 dagar före det att själva dödsfallet inträffade.
Sannolikt hade vi alltså hundratals eller fler fall som inte fångats upp av smittspårning, vid samma tillfälle som FHM gjorde bedömningen att ”risken för en allmän smittspridning är låg” den 25 februari.
Fyra dagar efter detta, den 15 mars, hade riskbedömningarna helt spelat ut sin roll, eftersom spridningen var ett faktum. Anders Tegnell skriver i ett internt mejl att vi har en ”omfattande tyst spridning”.
Den 16e mars har Sverige över 1000 konstaterade fall och sju dödsfall trots en mycket begränsad provtagning, främst inom vården.

Detta är dagen då Folkhälsomyndigheten till slut konstaterar en allmän smittspridning i Sverige.
Under dagens presskonferens, mitt i andra vågen, görs en ny riskbedömning på vaga grunder.

Trots att man har upptäckt ett fall av det muterade viruset som inte går att koppla till någon resa, finner man det otroligt med en allmän spridning av den nya varianten.
Att säga att det är otroligt, när man redan upptäckt fall utan resekoppling från ett litet urval stickprover, sannolik storleksordning hundratal, är märkligt. Samtidigt som vi har en omfattande samhällsspridning och vetskap om att den brittiska varianten tros vara mer smittsam.
Därtill har Danmark nu funnit 86 fall i ett litet mindre prover och tror sig ha runt 800 fall av mutationen i samhället. Varför inte utgå från att vi skulle ha en minst lika omfattande spridning här?
På en fråga om hur många prover som utgör urvalet man hittat fallen på, har Anders Tegnell inget svar.

Och antagligen i sekvenserar vi i för låg utsträckning för att veta något om omfattningen av spridningen av nya varianter just nu. Kanske 0.2-0.4% av alla positiva fall.
Precis som i våras försöker FHM tvärsäkert bedöma risker utifrån undermåliga data, och det sticker i ögonen att se samma missar upprepa sig. Att den nya virusvarianten sprids i Sverige just nu är inte otroligt alls. Slut på rant.
You can follow @utzle.
Tip: mention @twtextapp on a Twitter thread with the keyword “unroll” to get a link to it.

Latest Threads Unrolled:

By continuing to use the site, you are consenting to the use of cookies as explained in our Cookie Policy to improve your experience.