(1/16) Vreemd toch de media. Kritisch wanneer het goede richting uitgaat met cijfers. Onvoldoende kritisch wanneer er duidelijk actie moet ondernomen worden. Dankzij maatregelen is BE van slechtste naar 6de beste plaats in Europa gegaan. Duidelijk dat maatregelen dus werken. https://twitter.com/deafspraaktv/status/1333469294320037888
(2/16) Het recept in de media lijkt duidelijk. Als aantal besmettingen fel toeneemt mensen opvoeren om te klagen dat overheid veel te laks is geweest. En van zodra aantal besmettingen snel dalen mensen opvoeren die vinden dat de overheid veel te streng is. Betreurenswaardig.
(3/16) Voor wie zich afvraagt of de overheid geen te strenge maatregelen heeft genomen. Nee, dus. Met de cijfers van 29 oktober kon men op 30 oktober moeilijk een andere beslissing nemen. Aan heersende trend zou IC capaciteit op zeer korte termijn verzadigd geraakt zijn.
(4/16) Diezelfde conclusie werd bevestigd door een formeel epidemiologisch model van @houterkabouter : zonder bijkomende maatregelen op 30 okt was overschrijding van de IC capaciteit bijna zeker onafwendbaar. https://twitter.com/houterkabouter/status/1322070923609100288.
(5/16) Ook de sluiting van niet-essentiële winkels, hoe moeilijk deze beslissing ook lag, werd bekrachtigd door 16 van de 18 Celeval experten. En was met de cijfers van toen dus absoluut niet controversieel. De winkels gaan nu ook alweer open, veel sneller dan na de 1ste golf.
(6/16) Al deze maatregelen zorgden ervoor dat onze gezondheidszorg niet is ingestort. Men had welliswaar de horeca 2 weken eerder kunnen sluiten. Want die maatregel heeft duidelijk het grootste effect gehad op de cijfers. En had veel doden kunnen voorkomen.
(7/16) Duitsland heeft zo de curve veel vroeger kunnen afvlakken, met veel minder doden als gevolg. Ook Ierland kon de curve snel keren via tijdige maatregelen. Helaas weinig hulp van de Belgische media om een draagvlak te helpen creëren voor tijdig genomen maatregelen.
(8/16) Wel te pas en te onpas een polemiek lanceren. Of er wel een echte golf was in de zomer en of ons beleid toch niet te streng was. Resultaat: de opgebouwde voorsprong in de cijfers van België begin sept ging snel weer verloren. Snel versoepelen was de boodschap.
(9/16) Of die PCR tests wel vertrouwd konden worden en of er nt veel vals positieven bijzaten. Terwijl vals negatieven een veel groter probleem vormen. En internationaal onderzoek sindsdien aantoonde dat vals positieve PCR resultaten heel zeldzaam zijn. https://twitter.com/TWenseleers/status/1332622837329354752
(10/16) Of BE met aankoop van remdesivir voor 2000 patienten geen grote vergissing maakte, vermits WHO remdesivir nu niet meer aanraadt obv een nieuwe studie. Een studie die, nota bene, 20% verminderde mortaliteit laat zien voor mild zieke patienten (sign. met 1-zijdige test).
(11/16) Welliswaar met nog wat onzekerheid op die schatting. Met kans van 1 op 20 zou het ook een 37% reductie in mortaliteit kunnen zijn. Of met kans van 1 op 20 zou er net geen effect kunnen zijn. Maar een beneficieel effect voor mild zieke patiënten lijkt heel waarschijnlijk.
(12/16) Dit is overigens mooi complementair aan het effect van dexamethason, dat vooral voor zwaar zieke patiënten met een immuun-overreactie baat kan hebben. Remdesivir zal dus niet in de vuilbak belanden.
(13/16) En kon BE dan geen generische remdesivir kopen aan een veel betere prijs in Pakistan? Nee, legaal was dit helaas niet mogelijk, omdat BE nt voorkomt in lijst van 127 low of middle-income landen waar levering van generische remdesivir toegestaan is. https://www.gilead.com/purpose/advancing-global-health/covid-19/voluntary-licensing-agreements-for-remdesivir
(14/16) Andere momenten in de coronacrisis was de media dan weer opvallend onkritisch. Aan het begin van de crisis, bijvoorbeeld, toen BE helaas veel steken heeft laten vallen. Terwijl zelfs met de cijfers van toen duidelijk was wat er op ons afkwam.
(15/16) En toen journalisten liefst van al vroegen waar al die paniek voor nodig was, want dat griep elk jaar toch ook veel doden maakt. Ondertussen zitten we in België aan bijna 17 000 Covid doden. Ca. 17 keer zoveel dan het aantal influenza doden in België in een doorsnee jaar.
(16/16) Warme oproep aan de media dus om niet te pas en te onpas op polemieken aan te sturen. Want de media zou beter ook eens in eigen boezem kijken. En hebben ook een grote gedeelde verantwoordelijkheid in het behouden van een draagvlak voor het gevoerde beleid.
You can follow @TWenseleers.
Tip: mention @twtextapp on a Twitter thread with the keyword “unroll” to get a link to it.

Latest Threads Unrolled:

By continuing to use the site, you are consenting to the use of cookies as explained in our Cookie Policy to improve your experience.