Precis vad det låter som, för varje like på den här tweeten så får du ett tips på hur du blir bättre preppad! RT = kärlek på dunk

#prepperSE #hemberedskap #krisberedskap #preppers
1. Börja din preppresa enkelt; köp hem mat för familjen för en vecka utöver det du har hemma. Köp konserver du känner igen, och torrvaror du äter. Köp ett gaskök ( https://www.biltema.se/fritid/friluftsliv-och-camping/gasolkok/gaskok-22-kw-2000041896) och minst tio stycken tuber bränsle ( https://www.biltema.se/fritid/friluftsliv-och-camping/gasolkok/gasolbehallare-227-g-2000035641) så att du kan värma din mat.
2. När du har säkrat mat för ett kortare avbrott i vardagslunken så behöver du vatten. Visst är det viktigare med vatten än med mat, men mat är något du ändå känner till på ett annat sätt, och kan vara ett bra första steg för att komma loss.
2.1. Nu är det Biltemadags igen, den här gången ska du köpa vattendunkar. Det är viktigt att de du köper är godkända för livsmedel, eftersom du ska spara just livsmedel i dem. Du vill ha tio stycken till att börja med: https://www.biltema.se/fritid/friluftsliv-och-camping/vattendunkar/vattendunk-2000023717
2.2. Du vill ha 10-litersdunkar. Skippa machodravlet med att tycka att 20-litersdunkar är lätt som en plätt att lyfta, du vill inte råka dra ryggen eller en arm sned, i en nödsituation behöver du dem väldigt mycket.

Passa på att köpa några 5-litersdunkar till en senare punkt.
3. Two is one, one is none. Alternativa sätt att göra saker är alltid bra, t.ex. att ha en grill extra hemma, och grillkol till den. Mer Biltema! (nej, jag är inte sponsrad)

Enkel liten grill: https://www.biltema.se/fritid/tradgard/grillar/kolgrillar/klotgrill-2000017498

Rejält med grillkol:
https://www.biltema.se/fritid/tradgard/grillar/grillkol-och-briketter/grillkol-10-kg-2000040130
4. Alla kan odla. Alla har plats att odla, om så bara i ett fönster. Titta under #odla här på Twitter, och börja med att odla enkla saker som kryddor. Tråkiga konserver blir helt annorlunda med lite mer smak, de är ju gjorda för att passa alla, och alla saknar smak som vi vet.
4.1. De kryddor du odlar och det du stjäl från staten i skogen kan du med stor fördel antingen hacka och frysa in, eller torka i en svamp/frukttork: https://www.jula.se/catalog/hem-och-hushall/koksmaskiner/matberedningsapparater/frukt-svamptorkar/frukt-svamptork-001641/
4.2. Du kan även fråga grannar som du ser inte tar hand om sin frukt eller sina bär, om ni kan få plocka dem. En del butiker säljer även "dålig" frukt i påsar. Torkad frukt är mycket godare än du kommer ihåg från när du var liten, mest eftersom ingen tvingar dig att äta det nu.
5. Det finns hur mycket prylar som helst som du kan villhöva. Om vi bortser från det som är mest basic så är faktiskt kunskap helt och full överlägset. Den är dessutom nästan alltid gratis. Twitter, Youtube, forum, böcker, andra preppers. Sug i dig som en svamp!
6. Allt eftersom att du tillskansar dig kunskap är det väldigt viktigt att omsätta den i praktiken, precis som med alla dina prylar jag vet att du har köpt. Öva, testa, pusha tankarna och prylar till bristningsgränsen och lite till. Prylarna har du ju ändå minst tre av varje.
7. Många tror att det är dyrt att preppa. Det är det inte, förrän du gör som @skane_survival och köper ett hus som prepperpryl. Du har inte bråttom, och ingen vinner på att du stressar.
7.1. Varje gång du handlar mat till dig/familjen så gör du dessa två sakerna:

1) Köp en konserv per familjemedlem. Variera dig.
2) Ta ut 100kr i kassan i kontanter. Stasha hemma.

De här sakerna märks knappt i din ekonomi, men du bygger snabbt ett bra förråd av pengar och mat.
7.2. Varje gång du äter upp en konserv därhemma, köp två nya likadana nästa gång du handlar. Inte heller här blir det dyrt, men utvecklingen är bokstavligt talat exponentiell. Du fortsätter stadigt att bygga din egen säkerhet.
8. Med de här sju tidigare punkterna har du en jättebra förutsättning för att må rätt bra i en stor eller liten kris. Tänk på att de flesta kriserna är personliga, t.ex. plötslig arbetslöshet eller sjukdom, ändrade familjeförhållanden eller en lokal SHTF, tänk stormen Gudrun.
9. Jag får nästan alltid frågan "vad preppar du för?", och då kan det hända att jag suckar lite 😀

De flesta större kriser omkring dig resulterar i detta:

- strömavbrott
- stängda affärer
- bränslebrist
- nedsatta samhällsfunktioner
- ökande kriminalitet
- ansvarsfrågan
9.1. Om du är åtminstone lite förberedd för dessa saker så har du mycket av ditt på det torra. Jag ska försöka förklara hur du kan göra för att tackla dem.
10. Strömavbrott.

Du är med största sannolikhet beroende av el. Gå igenom vad i ditt liv som du verkligen behöver i en kris, och hur du kan komplettera det med en analog icke eldriven ersättarpryl. Skriv listor! Gå även igenom skillnaden mellan behöver och villhöver.
10.1. Vad kommer du fram till? Ljus, värme, matlagning, matförvaring, hygien (jajamen, din dusch är beroende av el), och kommunikation i alla dess former är några av sakerna. Flera av dem rätt så jätteviktiga för din överlevnad.
10.2. Ljus är inte vidare svårt, om du inte är dum. Värme kan vara lite knepigare, men du kanske har tänkt och skaffat boende med öppen spis / kamin? Skaffa mer ved. Matlagning har vi gått igenom, och har du ett bra förråd med hållbar mat kan du äta kyl- och frysinnehåll först.
10.3. Hygienen behöver du inte slösa dricksvatten från dina tio dunkar, utan du kan samla regnvatten, eller hälla upp vatten i kärl ej avsedda för livsmedel, t.ex. PET-flaskor - som är en engångsprodukt och INTE ska återanvändas till vatten - eller tvättmedelsflaskor.
10.4. Kommunikation är A och O i de flesta skeden i livet. Dock tycker jag att du kanske inte behöver direktkommunicera vid en kris, eftersom du ska ha en bra och solid plan, med backupplan, för hur du och de dina ska göra vid en kris när ni inte längre kan kommunicera. Mer sen!
11. Stängda affärer.

För ett par år sen tog det inte ens ett par timmar med strömavbrott i en Sthlmsförort innan affären blev plundrad. Detta är ett fenomen som alltid kommer starta i större städer, och det kommer gå fort.
11.1. Med plundringen kommer våldet, och du vill helt enkelt inte råka ut för att vara i en affär när det här börjar. Det är därför du har ett bra förråd med all mat och dryck du kan tänkas behöva... och du har nog förstått nu att en vecka inte alls var tillräckligt?
11.2. Moderna affärer har tre problem:

- just in time-systemet, där de helt saknar lager i butiken
- kortbetalning funkar inte
- varuscanning funkar inte
- kassalådorna funkar inte
- dörrarna funkar inte

Dessutom får de flesta inte ens släppa in kunder vid kriser.
11.3. Det är alltså av YTTERSTA vikt att du har dina livsmedelsbehov säkrade. Det behöver inte vara konserver, det kan lika gärna vara viltkött, egenodlade grönsaker eller frystorkat med 25+ års hållbarhet. Men du behöver mat.
(tillbaka från matpaus)

12. Bränslebrist.

Vid en större kris så fungerar inte bränslepumpar på stationerna. Inte heller kommer tankarna att bli påfyllda eftersom tankbilarna inte kommer. Inte heller kan du precis som i mataffärerna betala för varorna du ändå inte kan få.
12.1. Du behöver alltså ett förråd av bränsle, förutsatt att du har tänkt dig att åka någonstans eller göra något annat som kräver bränsle (plog, traktor, fyrhjuling, matraider, generator etc). Du kan även behöva annat bränsle, till gas- eller spritkök.
12.2. Givetvis finns det bestämmelser hur, var och hur mycket i ditt hem som du får förvara brandfarliga vätskor. Spoiler: På för få ställen, och på tok för lite. Läs mer här (pdf): https://msb.se/RibData/Filer/pdf/25569.pdf och
12.3. Jag rekommenderar att alltid ha med dig bränsle nog i din bil för att kunna ta dig hem/bort/dit du vill, och helst åtminstone mängden två fulla fordonstankar i ditt hem/på ditt jobb. Inte alla ägg i samma korg.
12.4. Till sist, en vädjan till alla oss män. Inklusive mig själv. Det är INTE en bra prepp att göra som så många av oss män - har inte en aning om varför det är just män som gör detta - och låta bli att tanka även nån dag efter nålen har gått ner på rött. Tanka vid halv tank!
13. Nedsatta samhällsfunktioner.

Här måste jag börja med att slå hål på en väldigt vanlig myt. När överförmyndigheterna gick ut med 72-timmarskampanjerna så hade de inte en aning om varför det skulle vara just 72 timmar. Inte ens när man frågade snällt.
13.1. Dessa 72h baserar sig på en gammal kanadensisk kampanj om kärnvapenstrålning, som vi alla vet slutar vara farligt efter tre dagar. Det har gjort en rensningsmanöver efter det, och idag lutar man sig tillbaka något försiktigt på Försvarsberedningens "åtminstone en vecka".
13.2. Myten jag vill slå hål på är alltså att efter 72h/1 vecka så står myndigheterna med mat och förnödenheter utanför din dörr. Sverige har trots åtskilliga väldigt aktiva och duktiga frivilligförsvarsorganisationer inte någon sådan beredskap.
13.3. Den enda som har ansvar för ditt välmående är du och dina nära. Det är bara du som har ansvar för ditt skydd, ditt vatten, din mat och din överlevnad. Trots att du borde få en egen butler och gratis avsugningar fem gånger om dagen med tanke på den enorma skatt vi betalar.
13.4. Så, samhällsfunktioner som inte finns i en större störning, ett så kallad SHTF-scenario: Allihop. Ingen. Samtliga. Räkna inte med polis, post, brandkår, ambulans, vägassistans, sjukhus... de har allihop bättre saker att göra än att hjälpa dig.
13.5. Ska vi vara riktigt krassa så kan vi ju se hur bra vården har funkat med covid-19. Hur bra polisen funkat med jättevågen av våldsam kriminalitet. Hur bra posten nånsin har funkat med.. tja.. jag vet inte varför de inte funkar. De har ett enda jobb och klarar det inte alls.
13.6. Så. Räkna med att de som behöver samhällsfunktionerna bättre, tex handikappade, gamla och lokalpolitiker, är de som får hjälpen i första hand. Inte du och de dina. Och när jag säger räkna med det, så menar jag att du ska ta höjd för det i ditt preppande.
14. Ökande kriminalitet.

I en kris som omfattar åtminstone ett litet samhälle, så får de kriminella större makt än innan. Detta mycket pga tidigare nämna samhällsfunktioner, och mycket pga att de är vana att fungera helt och fullt utanför samhället, och utan dess stöd.
14.1. Många livsstilskriminella saknar dessutom spärrar som många som fungerar tillsammans med samhället har, vilket gör att de har enorma fördelar vid en kris. Du och hela världen är ännu mer en stor buffé för dem att ta åt sig från.
14.2. Det är viktigt att räkna med detta i sitt preppande, och därför är det väldigt viktigt att du lär dig situationsmedvetenhet, kanske mer känt som situational awareness. Att ha koll på din omgivning och miljö, och situationen omkring dig, och vad som ev. är på väg att hända.
14.3. Några som tagit upp det här nyligen är både @hemberedskap och @vardagsprepping i sina respektive poddar. Lyssna gärna på dem överlag, men absolut för dessa två avsnitt. Lär känna din omgivning, lär dig känna av stämningen och läs av beteendet på människor omkring dig.
14.4. Och till sist, utan att jag vill uppmana till något som helst brott... beväpna dig. Gör så mycket du kan för att kunna försvara dig och dina nära. Det är återigen ingen annan som gör det, för tycker du att våldsmonopolet är löjligt nu, vänta till en rejäl kris.
15. Ansvarsfrågan.

Jag har varit inne på det här flera gånger redan. Jag har rentav tjatat om det. Men den som har ansvar för dig är du. Många av de som har ansvar för andra kommer inte att ta den i en kris. Många med officiella uppdrag kommer att överge sina poster.
15.1. En del med ansvar kommer att dö, om det är en större störning. En hel del kommer inte att ta sitt ansvar, eftersom av någon outgrundlig anledning så har vi inte något tjänstemannaansvar längre. De flesta kommer bara inte ha tid med dig, för du är en fungerande människa.
15.2. Utgå från att det inte finns någon officiell hjälp, och utgå från att ingen kommer om du ens kan ringa dem.

Bygg istället upp grupper med vänner, preppers, grannar, prata krisberedskap med alla du möter, ända till dess att de avskyr dig och ditt prepperdravel.
15.3. Men det finns bara två saker som hjälper mot en kris; att vara förberedd, eller att lägga sig ner och dö. Stor som liten kris, effekten är densamma men olika allvarlig.

Ta ansvar för dig och de dina. Var all prepper du kan vara.
Jag hade aldrig trott att intresset skulle bli så här stort för den här tråden, och ligger således drygt 100 punkter efter. Haha. Nu tar jag natt, och så fortsätter vi imorgon. Hoppas du har lärt dig något idag, nybörjare som gammräv.
Kom just hem efter en låååång dag på jobbet. Blir inget alls idag, men imorgon ska nog hinnas med några punkter.
16. Jajamen, nu kör vi igen!

Kosttillskott. Mineraler, vitaminer och skit. Vid en normal och någorlunda vettig kost får man i sig det mesta man normalt behöver, men om man äter ett mer begränsat utbud, tex konserver eller frystorkat, så är det bra att få i sig lite extra.
16.1. Helt jävla ovetenskapligt och med bas i att jag avskyr värme och går under både av mineral- och vätskebrist när det är för varmt, så har jag valt ut två saker som jag alltid har hemma; Multivitaminbrus och vätskeersättning.
16.2. Med dessa två har jag hållt hyfsat bra blodvärden genom galen hetta, flera infektioner och blodförgiftningar (nästan alltid kul att vara jag!) och perioder då jag inte kunnat äta så bra.
16.3. Vad du tycker om och vad just din kropp har för behov, det får du kolla upp på din vårdcentral. Jag kan rekommendera Lidls multivitaminbrus, 10 spänn röret.

För sig som tycker "sånt behöver man inte", kom och låna mitt immunförsvar en stund. Each to their own.
17. Bulk är bra. Att handla saker som du ändå skulle köpt, fast många tillsammans - så kallat i bulk - är en väldigt bra prepp. Att köpa sin favorittrandkräm för 10 spänn tuben istället för 15, då är det väl givet att man köper ett helt sånt där 12-packsflak de står på?
17.1. Att köpa saker i bulk är dessutom ett väldigt bra sätt att bygga upp ditt förråd. Du vet, precis så som du redan hade gjort med toapapper när Svensson gick lös i våras? Det är långt i från sista gången vi ser ett sånt beteende, så fortsätt fylla på dina förråd av allt.
17.2. Ett väldigt bra sätt att få möjligheten att köpa saker i bulk är att hålla koll på extrapriser och erbjudanden, och det finns två bra sätt. Klassikern är att prenumerera på nyhetsbreven från de affärer du har nära dig, det är några mail extra att läsa per vecka.
17.3. En lite nyare variant är att använda appen Matpriskollen (eller webbsidan) där du väljer dina lokala butiker, och helt enkelt håvar in rabattkuponger, extrapriser och jämför priser på saker mellan butikerna. För en stor familj är det många tusenlappar per år att spara här.
17.4. Framförallt tycker jag att du ska handla smart. Särskilt nu i kinavirustider är det bra att vara så lite bland flåsande människor som möjligt, då är punktinsatser med rejäla inköp att föredra. Nästan allt du handlar i mat/hygien/förbrukningsvaror går att köpa billigare.
17.5. Och glöm inte, en konserv extra för varje familjemedlem - varje gång du handlar. Och en hundralapp cash ut ur kassan - varje gång du handlar.
18. Existerande inventarier? Väldigt många har väldigt mycket, även de som tror att de har lite - du har kanske redan några konserver, lite pasta, några batterier, en ficklampa och ett första hjälpen-kit.
18.1. Glöm inte bort att gå igenom och varför inte inventera vad du redan har. Införliva det i ditt preppförråd, ha kanske en del saker närmare dig och en del undanstoppat. Glöm dock inte #lexfilip, ha alltid full kontroll över utrymmen där du förvarar ditt förråd.
18.2. Andra saker som du redan har i hemmet är filtar, täcken, sängar, kläder, toapapper, mat i kyl, frys och skafferi/skåp. Du är redan väldigt bra förberedd bara genom att ha ett hem att skydda dig i från väder, vind och lootande socialdemokrater.
18. Hygien då? Det här är ju ett väldigt stort område, så vi kan börja med att hålla rent omkring sig. Klorin. K L O R I N. Överallt. Hela tiden. Klorinera hela världen, lilla mamma.

Det är extra viktigt vid en mindre eller större SHTF-händelse att hålla rent där hemma.
18.1. Med klorin blir det enklare, den vätskan är bra på att ha ihjäl mycket skit, och rengöra mycket annan skit. Om man inte är galen storkonsument eller Robert Gustafsson så rekommenderar jag att du köper 1½litersflaskor, så håller ditt lager sig fräscht längre. Bra handtag.
18.2. Givetvis är klorinspray bra med, eller power mousse som det av någon konstig anledning tydligen måste heta när den skjuter ut små blaffor av fluff. Fluffblaff kanske inte var ett lika bra namn, när jag tänker efter.

Med några såna här hemma, så kan du hålla väldigt rent.
18.3. Min favorit att använda de här tillsammans med förutom en rejäl disksvamp där det behövs, är vita billiga handdukar från Ikea, t.ex. Vågsjön: https://www.ikea.com/se/sv/p/vagsjoen-gaesthandduk-vit-80350990/

Vita pga att klorinet bleker dem. Billiga, för att du kan köpa många.
You can follow @svenskprepper.
Tip: mention @twtextapp on a Twitter thread with the keyword “unroll” to get a link to it.

Latest Threads Unrolled:

By continuing to use the site, you are consenting to the use of cookies as explained in our Cookie Policy to improve your experience.