Tråd

/1 Den norske rasisme-debatten har nådd den sedvanlige og utrolig kjedsomme fasen: Er det_i_grunn_ rasisme i Norge? Istedenfor det mer betimelige og virkelighetsnære spørsmålet: Hva skal vi gjøre med rasismen i Norge?
/2 Nå kommer stemmene til noen (assimilerte) nordmenn med minoritetsbakgrunn og/eller innvandrerbakgrunn ut. Det disse stemmene kort sagt sier er: A) De har selv aldri opplevd rasisme i det norske samfunnet. De har til og med noen anekdoter for å motbevise andres anekdoter!
/3 B) Det er ikke noe rasisme i Norge og hvis det er det så er den i alle fall ikke strukturell eller en del av et mønster (!) - f.eks arbeidslivet, boligmarkedet, utelivet, profilering osv. Det kan den ikke være fordi vi lever ikke i USA - så det så!
/4 For det første: Det er flott at det også i denne debatten eksisterer et mangfold av stemmer i debatten om rasisme. Det er også positivt at man ikke lenger snakker om statuer og lignende.
/5 Nordmenn med innvandrerbakgrunn er ikke homogene - dette er en gruppe som er like forskjellige som alle andre grupper i vårt samfunn. Det er også bra og viktig med nyanser i denne debatten også. Man skal unngå krisemaksimering - men man skal likeså unngå bagatelliseringen.
/6 Spørsmålet er: Men er disse bidragene først og fremst etterlengtede forsøk på nyanser eller er det enda forsøk på å kuppe debatten?
/7 Ut ifra bidragene de siste ukene i Aftenposten og VG er det ikke snakk om forsøk på nyansering - men det andre: forsøk på å kuppe debatten og sette nye premisser (spørsmålet over) - eller helst avlyse den.
/8 Det negative her er at man tror at dette handler bare om å komme med personlige erfaringer og anekdoter. Nei, dette handler også om å ta oppgjør med det som er reelt og som kan underbygges empirisk: Det eksisterer etnisk diskriminering og rasisme i vårt samfunn også.
/9 Dette er ikke bare noe som skjer andre steder.

Det at du selv ikke har opplevd det - betyr ikke at det ikke finner sted eller at det ikke fins noe empiri på at det skjer. Det betyr at du er en av de heldige som ikke har opplevd det.
/10 Så det du kan gjøre her er to ting: Du kan enten velge å bruke din egen erfaring som utgangspunkt for å lytte til andre som har opplevd og diskutere hvordan man skal bekjempe denne rasismen og diskriminering eller bruke det som utgangspunkt for å "friskmelde" samfunnet fra..
/11 ...... disse problemene fordi du ikke selv har følt det på kroppen.
/12 Det er for øvrig tragikomisk at du ønsker å avfeie en debatt som ditt eget parti i regjeringen har en egen handlingsplan mot (Høyres Mahmoud Farahmand, VG) eller som ditt eget parti har jobbet mot lenge (SVs Dara Goldar).
/13 Avslutningsvis: Dette minner om en annen debatt som fortsatt pågår: #jegharopplevd og #metoo . Da hendte det også at noen få kvinner ville motbevise at trakassering av kvinner og patriarkalske verdier/tradisjoner/kultur er ikke et problem i Norge.
/14 Istedenfor å gjøre noe mot dette her - så er de mer interessert i å påpeke/understreke til storsamfunnet: Nei, jeg har ikke opplevd dette, de feministene overdriver/er hårsåre/putter jenter og kvinner i offerrollen osv.
/15 Det er det samme Goldar gjør når han i Aftenposten hevder at det er et problem at man forteller nordmenn med minoritetsbakgrunn og særlig ungdommer at vi har også problemer med rasisme og etnisk diskriminering i det norske samfunn.
/16 Ja, Goldar. Neste gang en ung Holmlianer kommer bort til deg og vil fortelle om sine opplevelser. Da kan du alltid si til hen: Dine opplevelser er ikke så viktige - fordi du bor i det beste samfunnet på vår klode og husk: Lånekassen er eksempel på "systematisk antirasisme".
/17 Problemet er at det er de av oss som snakker om denne problematikken: Som ønsker å gjøre samfunnet vårt enda bedre fordi vi ønsker at dette skal bekjempes - ikke at vi skal hvile på laurbærbladene. Norge er et fantastisk sted - men det kan alltid bli enda mer fantastisk.
You can follow @mohamabd86.
Tip: mention @twtextapp on a Twitter thread with the keyword “unroll” to get a link to it.

Latest Threads Unrolled:

By continuing to use the site, you are consenting to the use of cookies as explained in our Cookie Policy to improve your experience.